Geen foto

100 miljoen jaar oud bos ontdekt in Antarctica

In Antarctica zijn fossielen van een 100 miljoen jaar oud bos gevonden. De vondst van een ruim 100 miljoen jaar oud bos op een eiland 865 kilometer ten oosten van Nieuw-Zeeland stelt wetenschappers in staat meer te weten te komen over de leefomgeving nabij Antarctica indertijd. De vondst bestaat uit fossiele resten, waaronder bomen, bloeiende planten en zeldzame insecten.

De ontdekking werd gedaan op de Chathameilanden en is uniek omdat er voorheen weinig bekend was over de omgeving tijdens het Krijt (145 tot 65 miljoen jaar geleden). Talloze eeuwen geleden waren die eilanden nog verbonden met de zuidelijke continenten, waaronder Antarctica, die gezamenlijk het supercontinent Gondwana vormden.

Uit de vondsten blijkt dat de aarde indertijd een extreem broeikaseffect onderging. Er was weinig ijs, het was erg warm en de zeespiegel lag ca. 200 meter hoger dan de hedendaagse. Bovendien is dit zeer waarschijnlijk de eerste keer dat er sporen zijn gevonden van leven nabij de Zuidpool in het Krijt.

“De vondst laat specifieke strategieën van planten en dieren zien om zich aan te passen aan een extreem broeikaseffect en maanden van zowel lichte als donkere periodes,” aldus paleobotanist Chris Mays. Hoewel Mays benadrukt dat er nog geen definitieve vergelijkingen gemaakt kunnen worden, zouden de resultaten van het onderzoek inzicht kunnen bieden in hoe planten en dieren zich in de toekomst zullen aanpassen aan een veranderd klimaat.

Bron: Phys.org

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's