Geen foto

’s Werelds oudste jacht wordt uit kelder gehaald

Jacht de 'Zeeland'In een kelder van een huis op het Britse eiland Isle of Man bevindt zich waarschijnlijk ’s werelds oudste jacht. De boot stamt uit de achttiende eeuw en was in het bezit van een hoogwaardigheidsbekleder. Nu wil een team proberen het schip uit de kelder te krijgen.

Jacht Peggy

De boot genaamd Peggy werd tussen 1789 en 1793 gebouwd voor de politicus en bankier George Quayle. Na zijn dood zat de jacht voor bijna 120 jaar achter slot en grendel tot deze werd ontdekt in 1935.

Volgens Edmund Southworth van Manx National Heritage (MNH) is Peggy één van de oudste boten die de tand des tijds heeft overleefd. Het MNH is op dit moment begonnen aan een vijfjarig plan om Peggy uit de kelder te halen. Een team van archeologen heeft hierbij al verschillende obstakels moeten overwinnen zoals het verplaatsen van enorme hoeveelheden grond.

Erfenis rijke bankier

De archeologen hebben behalve het jacht nog meer waardevolle voorwerpen aangetroffen. Zo vonden zij een achttiende-eeuwse pistoolhouder en parfumflessen. Uit de spullen blijkt dat de heer Quayle zeer vermogend was.

Peggy is waarschijnlijk één van de oudste boten die nog bestaat, die niet ondertussen gerestaureerd is. Quayle gebruikte het jacht waarschijnlijk voor recreatie en om belangrijke post naar Liverpool te vervoeren.

Als de boot uiteindelijk uit de kelder is gehaald moet deze op natuurlijk wijze drogen en worden restauratie werkzaamheden uitgevoerd. Dit proces kan wel zeven jaar duren. 

Bron: bbc.com

Meer lezen
Tijdvakken