‘Ava’ uit de bronstijd krijgt nieuw gezicht

In 1987 werden bij Achavanich (in de buurt van Caithness, Schotland) de schedel en tanden van een vrouw gevonden. De vrouw zou in de bronstijd hebben geleefd en de schedel zou ongeveer 3700 jaar oud zijn. Ze kreeg de bijnaam ‘Ava’, naar de plek waar de schedel gevonden was. Nu, bijna 30 jaar later, krijgt Ava een eigen gezicht dankzij special software ontwikkeld door Hew Morrison, een forensisch kunstenaar.

Schedel Ava bijzonder

De schedel van de jonge vrouw werd gevonden in een gat, dat was uitgehouwen in steen. De schedel was erg ingedeukt, iets dat de wetenschappers niet normaal vonden. De rare toestand waarin de schedel werd gevonden suggereert dat deze op een bepaalde manier was ingebonden toen de vrouw is overleden. Onderzoekers nemen aan dat Ava behoorde tot een grotere groep Europeanen,  die de “Beakers” werden genoemd. Het was in deze groep normaal dat schedels korter en ronder waren dan bij andere Europese groepen, maar de schedel van Achavanich was een geval apart. Zelfs wanneer deze algemene trend werd meegenomen was de vorm van de schedel uniek, ongelijk en abnormaal.      

Het gezicht van Ava reconstrueren

Morrison, afgestudeerd aan de universiteit van Dundee, heeft met een speciaal computerprogramma een reconstructie gemaakt van het gezicht van de jonge Kaukasische vrouw. Hij heeft hiervoor een antropologische formule gebruikt om uit te rekenen hoe de missende onderdelen van de schedel (de onderkaak en huid) vroeger in het plaatje pasten. Ook heeft hij bekeken hoe de tanden in de mond hebben gestaan: “Door het glazuur van de tanden te onderzoeken konden we bepalen hoe groot de lippen geweest zijn. Ook konden we door de positie van de tanden de breedte van de mond aflezen.” Het gezicht is gereconstrueerd door dit laagje voor laagje op te bouwen uit spieren en weefsel. Vervolgens werd het model aangepast aan de unieke karakteristieken van de gevonden schedel. Door het programma werd alles samengevoegd, waardoor het gezicht van Ava nu te bewonderen is.       

Morrison waardeert het werk

Morrison is enthousiast over het werk dat hij heeft mogen doen: “Wanneer we werken met een levend persoon, schenken we niet veel aandacht aan de kleur van de huid of de kleur van de ogen. Deze kenmerken kunnen namelijk moeilijk worden afgeleid als je puur kijkt naar de schedel. Hier hadden we een zekere mate van artistieke vrijheid. Ik ben ontzettend dankbaar  dat ik aan dit project heb mogen werken en ik hoop dat we in de toekomst meer over het leven van Ava kunnen onthullen.” Dit is overigens niet de eerste keer dat een reconstructie is gemaakt van een schedel van lang geleden. Het meisje van Yde kreeg dankzij de wetenschap in 1994 ook een eigen gezicht.

Bronnen:

smithsonianmag.com Meet Ava

bbc.com Facial reconstruction of Bronze Age woman

Afbeeldingen:

geograph.org.uk Standing stones 

Meer lezen
Tijdvakken