Archeologie Magazine nummer 2 van 2017

Special: Florence

Florence, de hoofdstad van de regio Toscane, gaat door voor de bakermat van de Renaissance en is daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa. Je komt hier ogen en opslagruimte voor je foto's te kort. in deze special laten we uiteraard die oogstrelende sporen uit die cultuurperiode goed op ons inwerken, maar gaan we - om niet in al dat moois t verdringen- vooral op zoek naar oudere sporen.

Vaubans erfenis

Het gebied tussen de rivier de Somme en het Vlaamse laagland is bezaaid met militaire monumenten uit de afgelopen eeuwen. De meest in het oog springende daarvan werden eind 17e eeuw gebouwd door de legendarische architect en veldheer Sébastien le Prestre, markies van Vauban, in opdracht van Lodewijk XIV. Een impressie van hun oorspronkelijke functies en van huidige restanten in Noord-Frankrijk.

'Fort aan den Hoek van Holland'

Het fort bij Hoek van Holland is een historische plaats: hier besloot het Kabinet De Geer in mei 1940 de regering te verplaatsen naar Engeland. Na de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als kazerne en opslagplaats. Tot 1978 bezat het nog een militaire functie. In het fort is inmiddels het museum Fort 1881 gevestigd dat herinneringen aan de verschillende spannende fasen uit zijn historie op eigentijdse wijze presenteert.

Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?
Of dit nummer in de winkel kopen?