Archeologie Magazine nummer 1 van 2017

Special: Neanderthalers in Lanaken

In Lanaken (België) kwamen de laatste decennia archeologische resten aan het licht van verschillende Neanderthalerjachtkampen en open vuursteengroeven. Deze vondsten behoren tot de oudste sporen van menselijke bewoning in deze regio. In deze special staan we stil bij wat we over de Neanderthalers via archeologisch onderzoek aan de weet zijn gekomen en de wijze waarop deze unieke resultaten ter plekke zichtbaar zijn gemaakt.

Vikingen in Nederland

De Vikingen waren meer dan rovers en plunderaars. het waren ook ontdekkingsreizigers, handelaren en kolonisten. Hun geschiedenis en de rol die zijn speelden in de ontwikkeling van Europa zijn gemeenschappelijk Europees erfgoed.

Verstopt op de Veluwe

Iedereen kent wel de indrukwekkende prehistorische monumenten van Stonehenge en Avebury. Grote stenen cirkels en imposante aarden wallen markeren het landschap en getuigen van eeuwenlange rituele praktijken en van een grote investering van mankracht en middelen. Nieuw onderzoek op de Veluwe toont aan dat de grafheuvels die daar liggen ook veel meer zijn dan slechts groepjes begravingen.

Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?
Of dit nummer in de winkel kopen?