Archeologie Magazine nummer 3 van 2016

Special: Mysterieuze hunebedden

Hunebedden zijn de oudste monumenten in onze streken. Maar ze behoren hier eveneens tot de meest raadselachtige fenomenen. Ooit werd verondersteld dat hun bouw het werk van reuzen zou zijn. Zo op het eerste oog doen ze soms weleens denken aan uitwerpselen van giganten. Wat weten we vandaag de dag nu feitelijk over hun ontstaan, functies en bouwers?

Leven na de dood in het oude Egypte

Op de begane grond van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wordt hard gewerkt aan de realisatie van een geheel vernieuwde opstelling van de wereldberoemde Egyptische collectie. In de tussentijd is een deel van die collectie in Leiden te bewonderen in de tentoonstelling ‘Egypte. Land van onsterfelijkheid’.

Dwalen door Enkhuizen

Het is dit jaar precies 660 jaar geleden dat Enkhuizen stadsrechten kreeg. Het Noord-Hollandse IJsselmeerplaatsje is vooral bekend om zijn Drommedaris en om het Zuiderzeemuseum, maar wat veel mensen niet weten is dat het nog veel meer heeft te bieden. Dwalend door het historische centrum stuit je er op de ene na de andere bezienswaardigheid vol sporen van een boeiend verleden.

Villa Rams Woerthe

De villa Rams Woerthe in Steenwijk prijkt op de lijst van honderd belangrijkste Nederlandse monumenten. Dit ‘Gesamtkunstwerk’ is een hoogtepunt uit de vroege 20e eeuw met prachtige voorbeelden van onder meer Art Nouveau en Nieuwe Kunst.

Grot van Han-sur-Lesse

De ‘Grot van Han-sur-Lesse’ nabij Rochefort in de Belgische Ardennen staat bekend als één van de grootste grottencomplexen in Europa. Ze verrassen met betoverende landschappen; een wisselwerking tussen het water van de Lesse en het bijzondere ritme van stalactieten en stalagmieten. Feit is dat grotten in het algemeen en zeker de Grot van Han ‘steeds’ mensen aangetrokken heeft. De eerste sporen dateren van liefst negen millennia geleden.

Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?
Of dit nummer in de winkel kopen?