Ufo uit het IJsselmeer

Vondsten uit het IJsselmeer

Op een dag vonden we een vreemd voorwerp aan de rand van het IJsselmeer. Het lijkt op een theelepeltje, maar dat is het niet.
Het is object is lepelvormig en van bot gemaakt. De ene zijde is vlak, de andere iets bol. De bolle zijde en de steel zijn versierd met puntjes. Aan het einde is de steel doorboord. Of het voorwerp gepolijst is door het lange verblijf in het water, of dat het origineel is, valt niet te zeggen. In totaal is het voorwerp 6,6 cm. lang, de kop is op het breedste punt 0,9 centimeter breed.

Het benen tijdperk

Het mysterieuze object gaf verder weinig prijs. Om een antwoord te krijgen op wat het voorwerp was, ging ik bij de archeologische dienst in Hoorn langs met onze vondsten. Daar hadden ze het boek “ Het benen tijdperk van Vlisteren.” Hierin stond een soortgelijk voorwerp beschreven, dat was gevonden in `s Hertogenbosch. Ook hier is alleen de balansarm gevonden.

Muntbalans

Het voorwerp is een onderdeel van een muntbalans. Een muntbalans bestond uit een balanshuis en een balansarm. Wat wij hebben gevonden is de balansarm. Dit was met een pen door de doorboring bevestigd in het huis. Het werd gebruikt om na te gaan of de munt genoeg goud of zilver bevatte. Als dat zo was kiepte de balansarm en viel de munt eraf. Het gehalte aan zilver kon verminderd zijn door slijtage of door opzettelijk een stukje van de munt af te halen. De balans kon maar voor één muntsoort worden gebruikt. Deze balansen werden gebruikt in de 13e en eerste helft 14e eeuw. Als de balans niet werd gebruikt kon hij ingeklapt worden. De benen muntbalans van Den Bosch was de enige die tot nu toe in Nederland bekend was, tot we deze bijzondere vondst deden.


Bronnen
-Het benen tijdperk van Vlisteren
-Artefacts of skeletal materials

Meer lezen