Topstuk: Maya en Merit

RMO-blog

Het Rijksmuseum van Oudheden bezit veel archeologische vondsten. Een aantal van deze topstukken worden in deze blog uitgelicht door de conservatoren van het Museum. Deze week een vondst die aansluit bij de tentoonstelling Het Egypte van Hollywood, die vanaf 13 oktober te bezoeken is in het RMO.

Het dubbelbeeld van Maya en zijn vrouw Merit is in 1829 aangekocht met de collectie van d'Anastasi. Het beeld stamt uit ca. 1320 voor Christus. Uit historische bronnen blijkt dat Maya een soort minister van financiën onder de farao’s Toetanchamon en Horemheb was en hij had de leiding over bouwprojecten in het land.

Tijdens het opgravingproject dat Egypt Exploration en het RMO tussen 1975 en 1999 uitvoerden in Sakkara werd verder onderzoek gedaan naar het graf van Maya en Merit. Tijdens dat project werden ook de graven van farao Horemheb en Tia, de zwager van Ramses II, opgegraven.

Drie beelden afkomstig uit het graf staan sinds 1829 in de collectie van het RMO. Met name het dubbelbeeld is een pronkstuk, omdat deze prachtig gemaakt is en de tand des tijds bijzonder goed doorstaan heeft.

Het dubbelbeeld Maya en Merit, gevonden in de necropolis Sakkara.Huisvesting van de ziel

Het beeld toont Maya en Merit op een stoel met leeuwenpoten terwijl ze wachten op een offermaaltijd. Ze zijn gekleed in ragfijne linnen gewaden en kijken sereen voor zich uit. Het beeld vertoont sporen die erop wijzen dat het eens beschilderd is geweest, maar in de loop der tijd is het wit van de kleding geelachtig verkleurd.

De beelden dienden ook om de ka te huisvesten, een Oud Egyptisch begrip dat ongeveer overeenkomt met wat wij in de westerse samenleving zien als de ziel. Op de kleding van Maya staat bovendien een inscriptie van een offergebed ten behoeve van de ka van de ‘Directeur van het Schathuis, Maya’.

Benieuwd naar meer Egyptische topstukken in de collectie van het RMO? Bezoek dan het RMO tussen 13 oktober 2012 en 17 maart 2013 voor de nieuwe tentoonstelling Het Egypte van Hollywood.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's