Toevallige vondst van een 14e-eeuwse munt

Vondsten uit het IJsselmeer

Een paar jaar geleden vond ik een klein, rond, plat schijfje. Thuis heb ik onze vondst beter bekeken. Het bleek een munt te zijn. Leuk om zoiets met het blote oog, zonder hulp van een metaaldetector te vinden.

Oude munt?

De munt was erg aangeslagen door het water en niet helemaal compleet. Het was onduidelijk wat er op stond. Maar het leek een oude munt. Ik heb hem voorzichtig wat schoongeborsteld met een tandenborstel. Daardoor kon ik zien dat er letters langs de rand stonden. Daarnaast ontdekte ik dat er een afbeelding op staat wat op een kruis leek.

Determinatie

Een zoektocht op internet hielp me niet verder bij het determineren van de munt. Een van onze AWN’ers weet wel wat van munten. Daarom vroeg ik hem of hij wist wat voor munt het was. Hij kende deze munt niet maar kon wel wat letters herkennen. Uiteindelijk kwam de determinatie via de  archeologische dienst West- Friesland terecht bij Arent Pol, die precies wist wat voor munt dit was.

Identificatie

Het gaat om een ‘hele witten’, een zilveren munt geslagen in Stralsund ( Noord-Duitsland niet ver bij Polen vandaan) Hij is geslagen  in het derde kwart van de 14e eeuw. Dat was kort voor de muntunies van 1379 / 1381. De voorzijde vertoont een gestileerde “straal” en het omschrift MONETA SVNDENSIS ( geld …..).   Op de keerzijde staat een kort kruis met één “straaltje” en de tekst DEVS IN NOMINE TVO  (in naam van God)             

Meer lezen
Tijdvakken