Museum Dorestad & de 'historische sensatie' van Johan Huizinga

Museum Dorestad

Soms komt er een geweldige kans voorbij. Die kwam voor Museum Dorestad toen de Nederlandse Kastelenstichting de huur had opgezegd van de bovenste verdiepingen van het oude raadhuis aan de Markt in het hart van Wijk bij Duurstede (zie foto). Tegelijk wilde de gemeente wel af van het mooie, maar onderhoudsgevoelige herenhuis 'Amstelwijk', waar het museum nu gehuisvest is.

Museum Dorestad in het oude raadhuis

 Dus  werden er verschillende koppen bij elkaar gestoken. Samen met de gemeente en met de VVV, die al op de begane grond in het oude raadhuis zit, hebben we plannen gesmeed. Er werd een architect ingehuurd die een haalbaarheidsonderzoek heeft uitgevoerd en een budget opgesteld. Met die gegevens werd gewikt en gewogen, maar iedereen was enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Aan het begin van dit jaar ging de gemeenteraad dan ook akkoord met de verbouwing van het oude raadhuis en de financiering daarvan. Want het gebouw moet aan moderne museale eisen worden aangepast en vooral ook goed toegankelijk worden gemaakt voor het publiek.

Een vernieuwend museum

Ondertussen werken de mensen van het museum hard achter de schermen aan de herinrichting van een modern en vernieuwend museum. Samen met een ontwerpbureau gaan we die nieuwe inrichting vormgeven, een proces dat nog maar net is begonnen. Simpelweg de collectie met wat achtergrondinformatie tonen, vinden we niet meer voldoende. Belangrijker is dat de bezoeker een beeld krijgt van de handelsplaats Dorestad en enkele andere thema's die we op een inspirerende en educatieve wijze voor het voetlicht willen brengen. Dat kan op veel manieren gerealiseerd worden; met beeldschermen, met decors en maquettes, noem maar op.

Historische sensatie

Toch zullen originele archeologische objecten altijd een plaats in zo'n opstelling blijven houden. Want een voorwerp dat mensen vele eeuwen geleden gemaakt en gebruikt hebben, dat verschaft ons als bezoeker bij uitstek de 'historische sensatie' die Johan Huizinga zo treffend heeft beschreven. Beter kunnen we niet in contact komen met de verdwenen wereld van Dorestad.

Tot de verhuizing van het museum naar de Markt draaien we op volle toeren in onze oude behuizing aan de Muntstraat 42 in Wijk bij Duurstede, waar de komende tijd enkele bijzondere exposities te zien zijn. Maar daarover in volgende blogs.

Meer lezen