Jubileumtentoonstelling in Rijksmuseum van Oudheden

RMO-blog

Het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) viert zijn vijfenzeventigjarig jubileum met de tentoonstelling 75 jaar Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De expositie presenteert de mooiste archeologische objecten en foto’s uit de collectie van het NINO, die doorgaans alleen toegankelijk is op afspraak. Samen illustreren zij de geschiedenis van het instituut. De expositie is te zien van 1 oktober 2014 t/m 3 mei 2015.

De jaren twintig en dertig van de vorige eeuw waren de bloeitijd van archeologisch onderzoek in het Nabije Oosten. De internationale archeologische gemeenschap organiseerde grote opgravingen van steden als Ur, Nineveh en Susa. Tegen deze achtergrond werd in 1939 in Leiden het NINO opgericht. Foto’s van de reis die professor Böhl - één van de eerste directeuren van het instituut - in 1939 door Irak en Iran maakte, zijn de rode draad in de tentoonstelling.

75 jaar NINO in het Rijksmuseum van OudhedenDe archeologische voorwerpen in de tentoonstelling lopen uiteen van een Hettitisch stierfiguurtje uit de 16de-13de eeuw v.Chr., een vijfduizend jaar oud Sumerisch beeldje van een biddende man, tot een ruime selectie kleitabletten met spijkerschrift. Het NINO bezit de grootste collectie kleitabletten in Nederland. Daarvan zijn in de tentoonstelling o.a. een brief over geldzorgen van een man aan zijn moeder (Assyrisch, ca. 1875 v.Chr.), een Babylonische wiskundige oefening (ca. 1700 v.Chr.) en een handboek voor toekomstvoorspellingen (Babylonisch, ca. 700 v.Chr.) te zien. Ook zijn er twee 3D-modellen van de ruïneheuvel Tell Shemshara, het huidige opgravingsproject van het NINO in Iraaks Koerdistan.

Op 30 september verschijnt het full colour jubileumboekboek Waar de geschiedenis begon. Nederlanders in de ban van spijkerschrift, hiërogliefen en aardewerk. Uitgave naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, 1939-2014, onder redactie van O.E. Kaper en J.G. Dercksen. Het boek is verkrijgbaar via www.nino-leiden.nl en in de Museumshop van het Rijksmuseum van Oudheden.

Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten

Het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten is gevestigd in een van de universiteitsgebouwen aan de Witte Singel in Leiden, op loopafstand van het Rijksmuseum van Oudheden. Het NINO initieert en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek naar de talen en culturen van het Nabije Oosten van heden tot verleden. Met 'Nabije Oosten' wordt het gebied van het huidige Palestina, Israël, Jordanië, Syrië, Libanon, Turkije, Irak, Iran en het Arabisch schiereiland bedoeld.

Het NINO richt zich op de periode van het ontstaan van de vroegste beschavingen tot het heden. Tot het onderzoeksgebied van het instituut behoort dan ook een enorme hoeveelheid culturen, elk met hun eigen taal en gewoontes. Zowel de zeer uitgebreide bibliotheek als de interessante collectie archeologische voorwerpen van het NINO zijn hiervan een afspiegeling. De bibliotheek bezit meer dan 50.000 boeken en is vrij toegankelijk voor publiek.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's