Expositie ‘Kleuren van de oase’

RMO-blog

Vanaf 21 juni 2012 zal in het Rijksmuseum van Oudheden de expositie ‘Kleuren van de oase’ te zien zijn. Hierbij worden onder meer schilderijen, foto’s en tekeningen van de archeologische opgravingen in de Egyptische Dachla-oase getoond. De afbeeldingen zijn gemaakt door hedendaagse kunstenaars en door Egyptologen van ‘The Dakhleh Oasis Project’. Dit internationale opgravingsproject, waar de Universiteit Leiden ook aan mee werkt, houdt zich sinds 1978 bezig met het onderzoek naar de rijke bewoningsgeschiedenis van de oase vanaf de Egyptische prehistorie tot en met de Grieks-Romeinse en de Islamitische periodes.

De expositie zal rond de Egyptische tempel in het museum worden vertoond. Kunstenaars als fotografen, schilders en dichters, maar ook Egyptologen en epigrafen lieten zich voor ‘Kleuren van de oase’ inspireren door de omgeving en de eeuwenoude archeologische monumenten van de Dachla-oase. Hun werk loopt uiteen van foto’s van eindeloze zandvlaktes en ruïnes, close-ups van archeologen en Egyptische boeren, reconstructies van duizenden jaren oude wandschilderingen, een film over een restauratieproject, tot abstracte werken en gedichten. De kunstenaars laten middels hun werk zien hoe de woestijn, de oase en het contact met de daar tastbare geschiedenis hen heeft geraakt.

Dachla

Karavaan bij Bab Cailliaud, 1992 ©Arita BaaijensDachla is één van de plaatsen buiten de directe omgeving van de Nijl die voor Egypte altijd heel belangrijk is geweest. Vanaf de Egyptische prehistorie tot aan de Grieks-Romeinse tijd kende de oase vele nederzettingen. ‘The Dakhleh Oasis Project’ bestrijkt een enorm gebied, zo’n 80 vierkante kilometer. Momenteel richt het Nederlandse onderzoek zich voornamelijk op het conserveren en bestuderen van muurschilderingen op tempels en de restauratie van huizen. Het team Egyptologen van de Universiteit Leiden wordt geleid door prof. dr. Olaf Kaper, die ook het congres en de tentoonstelling organiseerde.

International Conference of the Dakhleh Oasis Project

Kleuren van de oase wordt georganiseerd ter gelegenheid van het zevende ‘International Conference of the Dakhleh Oasis Project’ (20-24 juni, Universiteit Leiden), met meer dan zeventig lezingen van internationaal gerenommeerde wetenschappers. Bij de expositie verschijnt een gelijknamig boek (€14,95), wat te koop zal zijn in de Museumshop.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's