Broodbakken in de prehistorie

AWN - Vrijwilligers in de Archeologie

De Werkgroep Experimentele Archeologie (WEA) houdt zich bezig met de reconstructie van bepaalde aspecten van het leven in de Prehistorie. We doen onder andere experimenten met oude ambachten en het bereiden van voedsel op Prehistorische wijze. De WEA organiseert activiteiten op veel verschillende plekken in binnen en buitenland.

Brood bakken in een lemen oven

Het laatste weekend, in Apeldoorn op het Haps terrein, hebben we brood gebakken in een lemen oven. Het brood, een mengsel van meel, zout water en gist, wordt met de hand gekneed. De oven wordt door middel van brandende takken warm gemaakt. Als de oven warm genoeg is worden de kolen en takken eruit gehaald.

Is de oven heet genoeg?

Om te testen of de oven heet genoeg is worden er graankorrels in gegooid, dan wordt er geteld hoelang het duurt voor deze poffen. Op basis hiervan schatten we in of de oven warm genoeg (maar niet te heet!) is. Als de oven de goede warmte heeft, wordt het brood erin gedaan,en na ongeveer drie kwartier is het klaar om op te eten. De broden hebben we de volgende dag gebruikt als ontbijt.

Geen slaapzakken

Het avondeten wordt ook zoveel mogelijk op een Prehistorische manier gemaakt. Helaas zijn niet alle producten die we gebruiken tijdens een weekend écht Prehistorisch verantwoord. Tijdens de leefexperimenten die ook worden georganiseerd door de WEA wordt hier wel op gelet. Hier mag niet, zoals bij de weekenden wel gebeurt, in slaapzakken geslapen worden. Tijdens zo’n leefexperiment wordt er echt geleefd op de manier zoals dat in de Prehistorie gebeurden.

Bekijks

Tijdens de weekenden is het meestal niet verplicht om in Prehistorische kleding te lopen. Behalve op de weekenden in het Eindhoven Museum, waar er zelfs bezoekers naar ons komen kijken.

Wil je een lekker weekendje in de prehistorie meemaken? Kijk op de website voor meer informatie: www.njbg.nl. Of mail naar: weabestuur@gmail.com.

De NJBG is partner van de AWN- vrijwilligers in de archeologie

Afbeelding door: David de Jong

Meer lezen
Tijdvakken