Vroegmiddeleeuwse kolonialisatie van Serooskerke

Gerti de Koeijer

De aanleg van de nieuwe N57 leidde tot opgravingen in het tracé van de weg bij Serooskerke (ZL).
Er kwamen verassende vondsten aan het licht, zoals onder andere een Merovingische woonstalboerderij. Deze vondst heeft de kijk op de vroege middeleeuwen in Zeeland behoorlijk gewijzigd.
De oudste archeologische sporen uit die periode zijn gevonden op het strand tussen Domburg en Oostkapelle en behoren tot de nederzetting Walichrum. Vanaf het eind van de 6e eeuw was Villa Walichrum een koninklijk domein, een flinke handelsnederzetting en religieus centrum.

De Nederzetting Walichrum

De nederzetting was een lange periode in de 8ste en de 9de eeuw belangrijker dan Dorestad. Veel muntvondsten uit die periode wijzen daar op. In 837 werd Walichrum geplunderd door de Vikingen. Daarbij schijnt ene graaf Eggehard vermoord te zijn. In 841 kreeg de Noorman Heriold de streek in leen.
Tussen 850 en 875 kreeg Walichrum een ringwalburg (vroegmiddeleeuws verdedigingswerk)om de handelsnederzetting te beschermen. Over een verzorgingsgebied voor aanvoer en afzet van producten was niks bekend. De vondsten in het tracé van de weg bij Serooskerke brachten daar verandering in.

Een Merovingische woonstalboerderij

De teruggevonden woonstalboerderij is tussen 675 en 725 gebouwd op een kleine kreekrug. De bewoners hielden bijna uitsluitend schapen, waarvan de wol en huiden via Walichrum verhandeld werden. Dit is de vroegst permanente bewoning in het achterland en is meer dan een eeuw jonger dan de handelsnederzetting. Vermoedelijk zijn parallel aan de ontwikkeling van Walichrum meer locaties in het achterland gekoloniseerd. Tot nu toe zijn deze nog niet gevonden.

Vanaf 18 april 2015 worden de vondsten van de opgraving tentoongesteld in Historisch Educatief Centrum “Het oude Brandspuithuis” in Serooskerke.

wikipedia.org/wiki/Domburg

wikipedia.org/wiki/Ringwalburg
wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Domburg
http://www.zeeuwseankers.nl

Deckers, P., 2014: Between Land and Sea. Landscape, Power and Identity in the Coastal Plain of Flanders, Zeeland and Northern France in the Early Middle Ages (AD 500-1000), Brussel (Ongepubliceerd proefschrift, 2 dln.).

Dijkstra, J., & F.S. Zuidhoff (red.) 2011: Kansen op de kwelder. Archeologisch onderzoek op en rond negen vindplaatsen in het nieuwe tracé van de Rijksweg 57 en de nieuwe rondweg ter hoogte van Serooskerke (Walcheren), Amersfoort (ADC Monografie 10). 

 Meer weten over archeologie? Lees Archeologie Magazine. 

Meer lezen
Landen