Geen foto

Voertuigen voor archeologie - Kleine reparaties aan de auto zelf doen

Redactie

In autobedrijven en garages vindt u vakmensen bij wie uw auto in goede en vertrouwde handen is. Voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt, maar ook voor onverwachte mankementen aan uw voertuig. Maar wist u dat er ook veel is dat u zelf kunt doen? Door een aantal zaken in de gaten te houden en door kleine reparaties zelf uit te voeren houdt u uw auto in topconditie!

Reparaties aan de auto zelf doen, kunt u ook!

Als u een beetje technisch inzicht hebt, kunt u prima een aantal kleine reparaties aan uw auto zelf uitvoeren. We hebben het dan natuurlijk niet over grote ingrepen als de vervanging van de distributieriem. Maar wel over bijvoorbeeld het controleren van de remmen. Het verversen van de olie. Een nieuw oliefilter plaatsen. Het bijhouden van de verschillende vloeistoffen waaronder remvloeistof, koelvloeistof en ruitensproeier. Stap voor stap komt het er op neer dat u een aantal dingen in de gaten houdt. Er op die manier achter komt wat er eventueel gerepareerd, vervangen of bijgevuld moet worden. Vervolgens bestelt u de benodigde onderdelen op de juiste plek: onderdelenstore24.nl. En u kunt aan de slag!

De Remmen en remslangen

Zo af en toe een scherpe blik tussen de remblokken en schijven van uw auto, vertelt u hoe de actuele staat van de remmen is. Remblokken moeten vervangen worden als ze te ver versleten zijn. De absolute minimumgrens van is in het algemeen 2 mm. En dit kunt u dus gemakkelijk zelf controleren! Ook remleidingen en remslangen moeten soms vervangen worden. Als de slangen poreus zijn, als u er kleine slijtageplekjes op ziet, zijn ze aan vervanging toe. Het vervangen van de remleidingen is ingewikkelder en echt iets wat u beter aan de vakmensen in uw garage kunt overlaten.

De uitlaat

Ook de uitlaat is een auto onderdeel dat u zelf kunt checken. Hoe komt u erachter of uw uitlaat lekt? Een eenvoudige manier is om, terwijl de motor draait, eventjes uw uitlaat af te dekken, bijvoorbeeld met een oude doek. Hoort u sissende geluiden dat weet u dat er een lek zit en ook waar dat zit. Is er één enkel klein lek dan kunt u dat dicht lassen. Een andere optie is reparatiepasta te kopen om het kleine gaatje mee dicht te smeren. Is de uitlaat echt flink versleten, of zitten er meerdere gaatjes in, dat is er maar één oplossing: laten vervangen!

De accu

Hoe komt u erachter of er iets mis is met de accu van uw auto? De meest simpele methode is de volgende. U meet de spanning als de accu onbelast is. Gunt u de accu in ieder geval tien minuten rust voordat u de meting uitvoert. Voor deze meting kunt u het best een digitale voltmeter gebruiken inclusief een waardenstaatje.

De airco

Iets wat u ook heel goed zelf kunt doen is de airco-check en eventueel het bijvullen ervan. Een gangbare airco voor auto's verliest in een jaar tijd circa 10% van de inhoud. Als richtlijn wordt meestal aangegeven een autoairco na vier jaar te laten controleren. Op het gebied van de airco hebben we twee tips. Allereerst gebruik 'm regelmatig! Het systeem kan zo niet droog komen te staan en alle bewegende delen blijven in tact. En tip twee: hoort u een brommend geluid dan moet of de compressorolie of het koudemiddel bijgevuld worden.

U ziet het: onderhoud en kleine reparaties aan de auto zelf doen, u kunt het ook!

Meer weten over archeologie? Lees Archeologie Magazine.

Meer lezen