Twee koggen, replica en origineel

Gerti de Koeijer

"De constructie blijkt universeel te zijn geweest", zegt Kees Sars, de man die twintig jaar geleden de Kamperkogge bouwde. De Kamperkogge is zorgvuldig nagebouwd op basis van een wrak dat bij Nijkerk werd gevonden. Bij de bouw is ook gebruik gemaakt van afbeeldingen op Middeleeuwse zegels.

Onderzoek voor replica kogge

De Kamperkogge is een reconstructie van een wrak uit 1336 dat gevonden is in de Flevopolder . Archiefonderzoek en onderzoek van het wrak gaven informatie voor de reconstructie. Zo was het mogelijk om de kogge op authentieke wijze te bouwen. In de Middeleeuwen werd een kogge in vier maanden tijd gebouwd. In Kampen werd er vier jaar aan de reconstructie van het schip gewerkt.

Gelijkenissen

"De replica benadert de werkelijkheid blijkbaar heel dicht. Dit is een groot compliment voor allen die destijds bij de bouw betrokken waren."
Tot in de kleinste details zijn de gelijkenissen tussen de IJsselkogge en de Kamperkogge te zien. Zo werd eerst het kasteel als fantasie gezien, de IJsselkogge bewijst met de teruggevonden stutten waarop het kasteel ( versterkt bouwsel ) gestaan heeft, dat het geen fantasie is.

Verschillen

Een ingedeukt, maar breed achtersteven heeft vermoedelijk geleid tot betere vaareigenschappen. De IJsselkogge was daarmee kwetsbaarder voor zijwaartse krachten, volgens Sars. Over de lengte van het schip gaat een lange balk. De mast is het niet. Vermoedelijk gaat het hier om de langscheepse versterking op dekniveau. “In de Kamperkogge zitten deze ook, maar dan kleiner," ligt kenner Sars toe.

www.destentor.nl/

Meer lezen