Ruïne Kasteel Schaesbergen wordt attractie

Gerti de Koeijer

Het terrein, de restanten van de waterburcht en de hoeve worden toegankelijk gemaakt en de directe omgeving van het kasteel ontwikkeld tot een cultuur-toeristische attractie. Het Kasteel zal op ambachtelijke en wetenschappelijk verantwoorde wijze worden herbouwd.

Puinruimen

Het project startte in 2012. Inmiddels is het puin dat ontstond door de brand in 1975 geruimd. De begroeiing op een van de eilanden is verwijderd en heeft plaatsgemaakt voor een historische moestuin. De volgende stap is dat het kasteel en omliggende terreinen toegankelijk worden gemaakt voor publiek. De restanten van de kasteeltoren zijn door middel van een stalen hulpconstructie versterkt. De toren dient tijdens de werkzaamheden als uitkijktoren voor het overzicht op de bouwplaats.

Oude ambachten

Naast het kasteel komen ambachtelijke werkplaatsen. Voor de herbouw zijn veel oude ambachten nodig: metselaars, steenhouwers, leidekkers, timmerlieden, smeden, meubelmakers, beeld– en ornamentsnijders, koperslagers en schilders. De kennis die door de herbouw wordt opgedaan kan in de toekomst ingezet worden voor het behoud van monumenten.

Hoge archeologische verwachtingswaarde

Voordat men kan beginnen aan de herbouw van het kasteel zal er archeologisch onderzoek plaatsvinden. Het hele terrein heeft een hoge archeologische verwachtingswaarde. Het archeologisch onderzoek dat in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw plaatsvond zal binnenkort worden voortgezet. Door archeologisch-, bouwhistorisch- en bronnenonderzoek hoopt men beter inzicht te krijgen in het dagelijks leven van de bewoner.

De heren Schaesberg

Het kasteel ontstond in zijn laatste intacte fase in de 16e en 17e eeuw. De herbouw van het kasteel is van waarde omdat het een van de weinige Maaslandse Renaissance bouwwerken van deze aard in Nederland was. De heren en later rijksgraven van Schaesberg bewoonden het kasteel tot in de 18e eeuw. Daarna raakte het in verval. In 1965 brandde de voorburg volledig af. Sinds 1975 worden de overgebleven ruïnes van het kasteel geconsolideerd.

Afbeelding door Redfish 71 [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via 
commons.wikimedia.org/

www.slotschaesberg.nl/
nl.wikipedia.org/

Meer lezen
Landen