Archeon Culinair

Op zaterdag 23 en zondag 24 september is het proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren van hapjes, spijzen en lekkernijen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde Pierre Wind.

Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud, tot het middeleeuwse braadstuk.

Insectenhapjes uit de prehistorie

Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met het braden van een wild zwijn, maar ze schuwen ook het eten van insecten niet. Deze zijn erg voedzaam! Probeer zelf ook eens een meelworm te eten, als je durft! Bij de eerste boeren is men bezig met het bakken van brood en maken van kaas en er wordt ook al een soort bier gebrouwen!

Romeinse culinaire hoogstandjes

In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat tweeduizend jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum, het Romeinse brood, Posca – praktische soldatenwijn en voor de kinderen Romeinse poffertjes.

Dineren in de middeleeuwen

In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het klooster! Er wordt vis gerookt bij de visser en voor de kinderen worden knieperties gebakken. Maar de gegoede burgerij wil wat meer luxe, zij eten het liefst een diner met meerdere gangen, waarbij het bijna net zo belangrijk is, dat het eten er duur uitziet, als de smaak!

Kijk en lees meer op de website van het Archeon