Meehelpen aan het onderzoeksproject Romeinse vicus

Overig: Meehelpen aan het onderzoeksproject Romeinse vicus

Het Romeinse fort Albaniana, nabij het huidige Alphen aan de Rijn, werd gesticht rond het jaar 40, onder keizer Caligula, en was in gebruik tot 270. Albaniana was een grensfort (castellum) aan de Rijn langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaamde limes. Bij het fort lag een burgernederzetting.

Kampdorp bij Castellum Albaniana

In het kampdorp bij het fort woonden en werkten handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten. Archeologen doen nu onderzoek naar dit kampdorp, ook wel vicus genoemd.

Door de jaren heen zijn er tijdens diverse opgravingen restanten van de vicus gevonden. Deze onderzoeken zijn nog niet allemaal uitgewerkt. Dit gebeurt nu in het gemeentehuis van Alphen aan de Rijn. Iedereen die nieuwsgierig is naar de archeologische overblijfselen kan komen kijken en meehelpen, zoals bijvoorbeeld scherven en dierenbotten sorteren. Dit kan van 14 februari tot en met 23 maart 2017.


geschiedenisvanzuidholland.nl/

nl.wikipedia.org/

Afbeelding Erfgoed ZH- eigen werk [CC BY SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/), via commons.wikimedia.org/

Datum: 14 feb 2017 - 23 mar 2017
Website: klik hier