Mis het nieuwste nummer van Archeologie Magazine niet!


De redactie is weer bezig met een prachtig nummer. Wat je ervan kunt verwachten lees je hier.

SPECIAL: Florence ontstaan als Florentia

Florence, hoofdstad van de regio Toscane, gaat door voor de bakermat van de Renaissance en is daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa.

Dit nummer niet missen? Profiteer snel van de aanbieding! Nu met 2 tickets voor het Archeon en met 50% korting!

Het was de geboorte- of verblijfplaats van bekende historische figuren zoals Donatello, Leonardo Da Vinci, Nicolo Machiavelli, Michelangelo, Galileo Galilei, Catharina de Medici en Dante Alighirie. Florence groeide uit tot een van de belangrijkste handels- en bankierscentra en kreeg daarbij ook ruimte en middelen om zich te promoten tot de meest uitgesproken renaissancestad van Italië: nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode.

In deze special laten we die prachtige sporen uit de late Middeleeuwen en daarna goed op ons inwerken, maar gaan we tevens op zoek naar oudere sporen uit de historie. Daaruit valt te leiden dat het jaar 59 v.Chr. gesticht werd door Julius Caesar als nederzetting voor afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam ‘Florentia’ (Latijn voor ‘bloei’).

Maar onze zoektocht leverde nog meer verrassingen op…

Op het spoor van de partizanen in Slovenië

In Nederland zijn herinneringen aan de oorlog nooit ver weg. Ook elders in Europa is de kans groot om resten uit de oorlogsjaren tegen te komen. Zo overkwam archeoloog en expert oorlogsarcheologie Ruurd Kok ook weer op zijn vakantie, dit keer in Slovenië, de meest westelijke en ook meest westerse van de voormalige Joegoslavische republieken. Overal duiken daar herinneringen op aan de strijd van de partizanen in de Tweede Wereldoorlog, zowel in de bergen, als in de hoofdstad Ljubljana. Het bergachtige, bosrijke land was bij uitstek geschikt voor de partizanenstrijd. Onverwacht kwamen er ook Russische krijgsgevangenen uit de Eerste Wereldoorlog op zijn pad.

Fort 1881 ‘Fort aan den Hoek van Holland’

Fort 1881, het best bewaarde kustverdedigingsfort van Nederland, kreeg historische betekenis toen op 13 mei 1940 het Kabinet De Geer hier de belangrijke beslissing nam de zetel van de regering te verplaatsen naar Engeland. Koningin Wilhelmina was eerder die ochtend vanaf de kade bij het fort richting Londen vertrokken. Na de Tweede Wereldoorlog deed het fort dienst als kazerne en opslagplaats voor de Koninklijke Marine. Tot 1978 bezat het nog een militaire functie, daarna verpauperde het snel toen het niet meer in gebruik was. Inwoners van Hoek van Holland trokken zich het lot aan en redden het fort dat eigendom was van de gemeente Rotterdam die fors in het fort investeerde. In het fort, thans een Rijksmonument, is een museum gevestigd, dat herinneringen aan de verschillende spannende fasen uit de historie van het fort op eigentijdse wijze presenteert.

En natuurlijk nog veel meer.

Voortaan Archeologie Magazine thuis ontvangen? Profiteer van de introductiekorting mét cadeaus!

Archeologie Magazine thuis ontvangen? Profiteer van de aanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine van € 41,95 voor slechts € 19,95,-!